ABD’nin Pittsburgh Üniversitesi’nde bir edebiyat deneyi uygulandı. 2300 kişi test edildi. William Shakespeare, Samuel Butler, Lord Byron, Walt Whitman, Emily Dickinson, T.S. Eliot, Allen Ginsberg, Sylvia Plath ve Dorothea Lasky’nin şiirleri kullanıldı.
Posta gazetesindeki habere göre bu tarihe damga vurmuş edebiyatçıların şiirleriyle yapay zeka tarafından üretilen şiirler karışık olarak sunuldu ve oylatıldı. Yapay zeka üretimi şiirler daha yüksek puan aldı. En çok beğenilen ve en yüksek kalitede olduğu düşünülen beş şiirin tamamı yapay zeka tarafından üretilmişti.
ESKİ ŞİİRLERİ ANLAMADILAR
Buna karşılık, en düşük puan alan beş şiirin tamamı gerçekti. Shakespeare’in Sonnet 31’i ve Chaucer’ın Rondel of Merciless Beauty’si de bunlar arasındaydı. İnsanların Shakespeare ve Byron yerine yapay zeka tarafından üretilen şiirleri daha ‘güzel’ ve anlaşılması daha kolay olduğu için tercih ettiği belirlendi. Katılımcılar yapay zeka sahtekarlığını fark edemedi ve yüzde 58.5 oranında yapay zekâ şiirlerinin gerçek olduğunu düşündüler. İnsan tarafından yazılan gerçek şiirler ise sadece yüzde 51.7 oranında doğru tespit edildi.
patronlardunyasi.com
Bir yanıt bırakın